MENU.png

VAZNI DATUMI

« Jul 2019 »
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4


Riječ o Turbetu

Turbe je mauzolej, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, česmomdžamijom ili nekim drugim obilježjem. U Bosni i Hercegovini nakon osmanlijskih vremena, ostala su mnoga turbeta, kao obilježje na nečije djelo i postojanje. Mnoga turbeta u Bosni i Hercegovini osim historijskog imaju i religiozno značenje.

Tako I ovo naše na Skeli, Turbe koje se podiže u čast palih nevinih žrtava sa užeg područja grada Prijedora, koje obuhvata džemate: Čaršija-Stari Grad, Zagrad, Donja I Gornja Puharska, Čejreci,Gomjenica I Ćela.

Geografski položaj turbeta Skela nalazi se u džematu Zagrad, u mezaristanu Skela, gdje je do sad ukopano nešto više od dvije stotine šehida (ubijenih nevinih ljudi nesrpske nacionalnosti)

Prije nešto više od godinu dana inicijativa o gradnji turbeta je I praktično zaživjela, I krenulo se u prikupljanje sredstava, kako u Prijedoru tako I cijelom svijetu gdje god ima naših Bošnjaka I muslimana koji su emotivno, rodbinski ili prijateljski vezani za šehide.

Od samog početka akcije, veliku kako logističku I moralnu tako I financijsku pomoć je davao I daje naš najveći vakif grada Prijedora gospodin Suljo Halalkić, koji se dao sa svojim prijateljima, Nedimom Kadirićem. Mirsadom Zeric i Senadom Kurbegovicem u nesebično zalaganje kako bi što prije prikupili sredstva iz dijaspore I krenuli u početak gradnje turbeta.

Ovom prilikom molimo Uzvišenog Allaha da im ukabuli sav njihov trud, I da obaspe svojom milošću.

Kao što smo rekli, na Turbetu Skela, naći će se imena ubijenih Prijedorčana sa područja grada Prijedora, ali I borci Armije R BiH, koji su sa područja grada neovisno o tome gdje ih je zadesila smrt. Također će se naći ime Muhameda Ćehajića, načelnika Prijedora koji je ubijen.

Gradnja Turbeta

Sama gradnja Turbeta od početka je planirana u tri faze, i to:
-Turbe sa ispisanim imenima
-ograda oko šehidskog mezarja
-i završetak nišana za one koji se ne pronađu
Nakon idejnog projekta kojeg je priredio Muhamed Haverić Braco, pristupilo se radu na turbetu, i ubrzo se privela kraju prva faza, koja je koštala  54191.45 KM.
Ostale su još dvije faze za uraditi, Iza njih je potreban novac, za ogradu I za nišane.
Napomena: ( detaljan financijski izvještaj možete vidjet i u rubrici FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ)

KOME TREBA TURBE NA SKELI?


Pitanje u nazivu nije provokativne prirode, već savjesno-odgojne. Imamo li odgovor na ovo pitanje kao I pojedinci ali I kao I zajednica, džemat? To ostavljam svakom od nas kao zadatak da razmislimo kad se sjetimo svojih najmilijih. Iz naše perspektive, živih ljudi, ovo turbe oslikava našu spremnost živih da odamo počast našim nevino ubijenim, oslikava naše sjećanje ili ne daj Bože zaborav, oslikava našu budućnost, jer sa našim trudom danas mi ostavljamo zalog onim sutra koji će imati od koga da uče kako se vodi računa o svojim ubijenim. Naši ubijeni nisu imali izbora, mi imamo! Imamo izbor da pokažemo na djelu da nisu zaboravljeni oni koji su ubijeni, I da sjećanja na njih imamo kao farz ajn (neodgodivu obavezu), svako od nas ponaosob, bez obzira da li smo izgubili koga ili nismo. Kako vidite dragi naši, turbe pred nama ponosno stoji  i kazuje nam da smo posao koji smo započeli, dobro započeli i da su rezultati toga pred nama, i da nam još toga dosta stoji u obavezi kako bi doveli ovaj projekat gradnje turbeta do otvaranja ako Bog da. Akcija oko izgradnje turbeta još traje, tako da i dalje svoje priloge možete slati na poznate brojeve žiro računa ili uplatama kod blagajnika u prostorijama Čaršijske džamije, jer smo tek na pola puta. Svi znamo da ograda koja se nalazi oko samih šehitskih mezarluka mora biti u skladu sa cijelim turbetom, a ova je gotovo sva izhrđala i sa estetskog aspekta ružno je vidjeti da stoji kraj takvih časnih insana kakvi su naši najmiliji šehidi, stoga u obavezi smo da što prije se damo u angažman oko skupljanja novca za završetak projekta turbeta. Pošto se određeni novac skupio, red je da iznesemo kako su tekli radovi i koliko je potrošeno u samim fazama gradnje i koliko je ostalo i koliko nam treba da bi završili ovo što smo svi skupa nanijetili.

 

 

 

 

copyright www.turbe-skela.com